fredag 29 augusti 2014

Himmelska Macarons

Macarons Recept
Det här receptet är från "Entertaining with Beth" 
Kolla in hennes Youtube kanal och hennes blogg http://entertainingwithbeth.com/foolproof-french-macaroons/

Macarons eller i svenskan "Makroner" är eleganta söta kakor men lite kluriga. Många tror att dem är omöjliga, men det inget är omäjligt. Såklart så finns det steg som man ska tänka på men om man bara följer receptet så kommer resultatet löna sig. 
Det tar ett tag att få in tekniken men om man tränar så kommer det att gå. 
Gör misstag! det är bara bra! man lär sig alltid av sina misstag. Men försök så gott du kan!

Här kommer receptet och jag hoppas ni gillar min lilla tvist eller version på mina Macarons och lycka till!


(Receptet innehåller måtten "cups" men jag ska fixa till svenska mått och gram)


Engelska mått köp:
http://www.clasohlson.com/se/M%C3%A5ttsats/34-9967-1

Kolla måttomvandling:

http://www.leila.se/husmorstips/vad-vager-en-deciliter--/index1,128.htm

Tid: ca. 3h 
Portioner: Receptet ger 24st färdiga kakor (ihopsatta med fyllning)

Macarons skal
Ingredienser:

3 Äggvitor
1/4 cup strösocker (50g) (ca. lite mer än 1/2 dl)
2 cups florsocker (200g) (ca. 3 1/3 dl)
1 cup mandelmjöl (120g) ( ca. lite mindre än 2 dl)
1/4 tsp cream of tartar (vinsten) (2ml) 

Gör så här:
1. Sikta florsocker och mandelmjöl i en skål. Använd en ballongvisp för att blanda de torra ingredienserna noga. (Det tar kanske tid att sila men det är ett väldigt viktigt steg för att få den släta ytan på macaron skalen!)
2. I en annan skål separera äggvitan från äggulan så att du bara har äggvitan i skålen. (Spara äggulorna till t.ex. lemon curden)
3. Vispa äggvitorna med elvisp eller en hjälpande mixer på medel hastighet i en riktning tills det börjar skumma. Börja då att hälla i strösockret lite i taget medans maskinen är igång. Fortsätt att vispa tills (stiff peak) 
(toppen från äggvitan ska kunna hålla formen och stå rakt upp när man lyfter upp vispen. 
Marängen ska vara glansig.
Riskabelt! men om man håller skålen över huvudet ska marängen vara kvar i skålen förhoppningsvis.
4. Man vill oftast färga skalen till någon färg som representerar smaken.Tillsätt då (gel food coloring) Det är en karamell färg som inte är flytande eller puder form. (Är i tub som inte jag kan hitta så jag använder de här:
Tillsätt lite i taget och vispa. 
Ha färgen lite starkare än vad du vill ha för att färgen kan blekna bort i ugnen när de gräddas.


5. Häll i mandel blandningen i marängen och försiktigt vänd ner det med en slickepott. 
Gå längst kanten in till mitten och skrapa försiktigt mot kanten och upprepa det tills smeten blir glansig och när du håller upp slickepotten ska smeten försvinna inom 10s från ytan. 
Tänk på lava konsistens.

Smeten får inte vara för tjock för att då blir det inte släta och de kan flyta ut även om smeten håller formen. 

Den får inte heller vara för lös, då håller de inte formen alls och de kommer inte resa sig. 
Man vill ha som en upphöjning (french foot). 

6. Häll smeten i en sprits påse med en rund tyll. Eller häll i en plastpåse och klipp av hörnet. (Använd helst då (ziplock bags)


7. Spritsa ut små cirklar (1 inch / 2,5cm) på en plåt med bakplåtspapper eller silikon matta. Använd absolut inga fetter.
Skalen ska oftast vara ganska små men valet är ditt. Efter du har spritsat ut små cirklar slå plåten mot arbetsbänken eller ta handen under och slå mot plåten för att få ut luftbubblor och jämna ut dem. 

8. Viktigt! Låt skalen vila i rumstempratur i ca. 20-30min eller mer beroende på temperatur i kök. Det ska bildas en liten torr hinna på skalen så om du försiktigt petar på en av dem ska inget fasta på ditt finger. Om det händer så är de klara att gräddas. Men kom ihåg att det är bättre att vänta för långe än för lite för att om de inte hinner stelna till sig är det chans att de spricker i ugnen. Då är allt slit till en perfekt macarons borta. För mig tog det 1h för dem att stelna en gång.
(Det hände mig men jag serverade dem som vanliga mandelkakakor med florsocker! eller bara fyll dem ändå! Var kreativ och försök rädda det som finns kvar:)
9. Under tiden de ligger och stelnar till sig kan du värma ugnen till 300°F /150°C 
Grädda dem i nedre delen av ugnen i 20min. De är klara när de lossnar helt från pappret.

DE ÄR KLARA!
Låt svalna helt på ugnsgaller. 
Fyll med valfri fyllning men om du fyller med lemon curd och jordgubbssylt.

Här får ni min favorit fyllning som är "Lemon curd"  tillsammans med jordgubbssylt! 
Lemon curden innehåller inte socker utan stevia som är ett naturligt sötningsmedel. Många lemon curd recept jag stött på har alltid smakat för sött med sockret. Den här är perfekt tillsammans med den söta jordgubbssylten! 
Men prova gärna olika fyllningar som t.ex. choklad ganache eller hallon smörkräm.

Fyllning:

2 hela ägg
3 äggulor
drygt 1 dl färskpressad citronjuice
0,75 dl sukrin eller stevia strö (mer om du gillar lemon curden sötare)
1 msk smör
1 msk rivet citronskal

1. Koka upp citronjuice och sukrin/stevia strö i en kastrull.
2. Låt svalna lite och ha sedan i äggen, äggulorna och citronskalet under omrörning. Lår sjuda på svag värme och rör om hela tiden. Det får inte koka, då blir det äggröra! Sjud tills lemon curden tjocknat.
3. Rör i smöret, smaka av och tillsätt eventuellt mer sötning.
4. Häll upp i burkar och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp.


Gör såhär:
Spritsa lemon curden längst kanten och fyll med jordgbubbssylt i mitten och sätt ihop dem!
(Låt stå i kylskåp minst 2h innan servering eller ännu bättre under natten så att fyllningen hinner gotta till sig med skalen.)

Förvaring: 

Macarons är som sagt godast dagen efter de har legat i kylskåp då de blir saftiga och bara perfekta. 
Jag skulle nog säga några dagar i kylskåp i en plastburk med tättslutande lock med fyllning går bra. Annars går det utmärkt att frysa in dem då de håller i ca. 2-3 månader med fyllning och allt. 
Ett smart sätt är att bara frysa in skalen och sedan spritsa i fyllning och in i kylen dagen innan servering.

Upptining på bästa sätt är att ta ut dem från frysen och lägga in i kylskåp några h. 

(Om de har varit i frysen ett tag så till att de inte är "svampiga" eller har börjat "skrynkla" ihop sig.) 
Bäst är då att äta upp dem innan en vecka i kyl för bäst smakupplevelse!