söndag 14 september 2014

Sega Goa Nutella Kakor

Nutella Cookies!
Receptet kommer från "Laura in the Kitchen" som jag hittade på youtube. Gå dit och ta en titt för både matlagning och bakning här på hennes blogg. http://www.laurainthekitchen.com/  

Sega ska de vara...
De här är sega chokladiga kakor som är super enkla att slänga ihop och om du gillar nutella är det här receptet för dig. Om du har varit på subway och ätit deras kakor så är det här en variant som är ganska lik i smak! och alla vet att subways kakor är fett goda satt.

Kom också ihåg att kakorna är väldigt stora! men det är så man vill ha dem! 

Piffa till kakfatet och dina vänner och familj kommer att tappa haken över hur läckra och goda de här kakorna är!
Ready...set...Bake!


Receptets orignal mått är "cups" så omvandlingen är på ett ungefär.
Kom ihåg att ha en våg hemma så slipper du krånglet med mått. Men det här blir bra!


Tid: ca. 30min

Antal portioner: ca. 20st original stora
Inte nödvändigt men nödvändigt material:
Glasskopa som kommer användas att när man skopar upp smeten på plåt. De blir då jämnstora och man behöver inte tänka på tiden.
Om de är inne för länge blir det krispiga och övergräddade! det vill vi inte ha, vi vill ha sega kakor!
Hittade den storlek på glasskopan jag har. (50mm)
http://bagarenochkocken.se/koksredskap/glasskopor/glasskopa-rostfri-50-mm/

Ingredienser: 

1/2 cup rumstempererat osaltat smör (1 dl) (113g)
1/2 cup packat ljusbrunt/brunt socker (1 dl) (110g) (muscovado)
1/2 cup strösocker (1 dl) (100g)
1 cup nutella (2,5 dl) (240g)
2 ägg
1 tsk vaniljextrakt eller (vaniljsocker, kaffe, likör)
2 cups vetemjöl (4,5 dl) (270g)
1 tsk bikarbonat 
1/4 tsk salt 
1 msk kakao

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 375°F/190°C
2. Förberedd två plåtar med bakplåtspapper.
3. I en liten skål blanda de torra ingredienserna mjöl, salt, kakao och bikarbonat.
4. I en annan stor skål, vispa smör och båda typerna av socker tills krämigt och tillsätt sedan ägg, vanilj och nutella och vispa tills allt är jämt och krämigt.
5. Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget och vispa tills den precis har kommit samman till en tjock smet. Blanda sedan en extra gång med en slickepott så att det inte finns några spår av mjöl i smeten.
6. Använd en glasskopa helst eller skeda upp jämt mycket med smet på plåten och se till att ha lite mellanrum mellan varje kaka för att de sprider ut sig i ugnen. 
7. Grädda i mitten av ugnen i 10 min.
8. Ute ur ugnen låt svalna några minuter på plåten och ta över kakorna på ett ugnsgaller och låt svalna helt.

Klart! 

Servera helst samma dag eller bara någon timme efter du gjort dem då chokladen fortfarande är lite mjuk.

Förvaring: 
Ha i rumstemperatur i en lufttät burk i några veckor eller helt enkelt frys in då de håller 3-4 månader.
Ta ut en kaka ur frysen när du vill och ät, de blir inte sten hårda i frys.
om bråttom, värm 10s i mikron.

Upptining sker i rumstemperatur i någon h innan servering.



Tips!
(Kakorna ska se puffiga ut under gräddningen och sedan platta ut sig när de svalnar.

1. 

Om du inte använder en glasskopa eller använder en mindre än 50mm i diameter så håll koll på kakorna ugnen och om du ser efter några minuter att de kanske sjunker i ugnen ta ut dem. 
Puffigheten betyder att de kommer att bli sega och goa. 

2.

 Om du vill kan du tillsätta saker i smeten som nötter, hackad choklad eller något annat! 
På bilden de som jag och min syster har bakat så har vi tillsatt hackad vit choklad och vi hade inte något exakt mått med hur mycket vi tillsatte men det spelar nog ingen roll. 
Vi la lite i smeten och några extra på så att man skulle kunna se chokladen tydligare.

3. 

Om man inte gillar för söta kakor så är ett tips att tillsätta kaffe istället för vanilj och hackad mörk choklad. 



                                               Eller bara njut med en kopp kaffe!