söndag 7 september 2014

Storstadsfika med jättemuffins!

Stora Chokladmuffins

Amerikanska chokladmuffins 

Det här receptet hittade jag i en liten bok som heter "Fikaboken". 
Det finns bara några få recept där från t.ex. Leila Lindholms egna recept böcker och olika recept som passar fint till kaffet + kaffe recept!

Bakade de här första gången med min lillkusin och det gick fort och enkelt och alla älskar choklad! annars är det något fel...


De här chokladiga muffinsarna passar perfekt till en kopp kaffe eller varm choklad!


Enkelt att slänga ihop om man har många muffinsformar på lager och kom ihåg...De ska vara stora!


Länk till måttomvandling allmänt. (cups)

http://www.leila.se/husmorstips/omvandlingstabell/index1,108.htm

Gå in i köket och kör igång!



Tid:
 ca. 1h

Antal potioner: 10st stora

Ingredienser:
4 dl vetemjöl (240 g)
1 1/3 dl strösocker (120 g)
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1 dl kakao (40 g)
175 g mörk eller mjölk choklad
1 ägg
3 dl mjölk (våga inte använda lättmjölk, I´m watching you)
1 dl olja (rapsolja, solrosolja, matolja) (undvik bara olivolja)

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175°C
2. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker, salt och kakao.
3. Vispa ihop ägg, mjölk och olja i ca 1 min med elvisp.
4. Rör ner äggsmeten i mjölblandningen. Rör till en jämn smet. 
5. Fördela smeten i en smord muffinsplåt eller pappersformar för amerikanska muffins. Full dem lite mer än hälften.
6. Tryck ner stora choklad bitar ungefär häften ner i muffinssmeten, lite försiktigt så att inte all choklad hamnar i botten utan i mitten när muffinsarna gräddas (de sjunker ned.) Lägg gärna några på toppen också om du vill!
(Tips är att röra runt choklad bitarna i lite lite mjöl innan man stoppar ner dem i smeten, det kan hindra att de inte ska sjunka ner lika mycket.)
7. Grädda 20-25 min i mitten av ugnen. 

Klart!
 Om muffinsplåt användes, låt svalna några minuter i plåten tills ljumma och ta ut och lägg på kallt ugnsgaller och låt svalna helt.


Förvaring:

Godas nygräddade men kan också frysas in i fryspåsar i en lufttät förpackning upp till 2-3 månader. 
Upptining ska ske från frys till kylskåp några timmar annars blir de torra. 

Kan också förvaras i lufttät burk i rumstempratur men måste ätas upp innan 4-5 dagar.


Om de blir torra lägg in i kylskåp och hoppas på det bästa! fukten borde kunna fixa det lite...annars synd! 


Skämta, jag ska lägga upp tips på vad man kan göra med torra muffins!


Hoppas det smakar!

Nom nom nom