tisdag 20 januari 2015

Populäraste kakan? Iallafall här hemma♪

New york blueberry cheesecake♡

Det här är nog den godaste cheesecaken jag har ätit i hela mitt liv x2! Nej men den är bara underbar och smakar fantastiskt. Alla jag har bjudit den på har älskat den.
Den är inte så mäktig som man kan tro att cheesecake ska vara plus den här cheesecaken innehåller lite vit choklad som gör det hela underbart! 


Snabbt tips! Ska sitta i kylskåp helst under natten eller några timmar för bästa resultat och det går lättare att skära upp i bitar!
Recept från Leila Lindholms bakbok "a piece of cake". Kolla även hennes hemsida efter receptet.

Tid: 40+30min (gräddningstid) 10min (bottnen förgräddas)
Antal portioner: 8-12 (eller mindre kan det bli eftersom den är försvinnande god...)
Nödvändig material: 24cm diameter form med löstagbar kant!

Ingredienser:

Kexbotten

  • 300 g digestivekex
  • 150 g smör

Cheesecakesmet

  • 600 g philadelphiaost

  • 2 1/2 dl kesella 10%
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 200 g vit kvalitetschoklad
  • 1 1/2 dl färska blåbär (eller frysta)
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
  3. Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
  5. Höj temperaturen i ugnen till 200 grader.
  6. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
  7. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
  8. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
  9. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
  10. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
  11. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.
  12. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
  13. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.
Klart! 
Låt svalna helt innan den stoppas in i kyl (helst under natten utan någonting som täcker kakan. Om man lägger något över. Efter helt kyld går det bra att täcka över med något så att den inte tar smak.)
Kan ätas inom 1h i kyl. Får en pudding liknande konsistens.
New York Cheesecake serveras som den är eller med en bärsås.

Tips!
Ibland kan kexbottnen bli lite hård när man ska skära en bit och det beror oftast på mängden smör, så om man vill kan man dra ner lite på det smälta smöret för att få en lite mer smulig.
Ett annat sätt är att när man ska trycka ut kexbottnen så tar man ända upp på sidorna för att få ett tunnare lager. Det går men man får inte den fina brungräddade kanten som man vill ha.
Det är trots allt en gräddad cheesecake och då vill man ha den där kanten, men akta så att den inte blir för mörk som sagt.