lördag 7 mars 2015

Praliner~♡

Goda & Enkla Praliner!

Tar lite tid att göra & går fort att äta...
Praliner är hur enkelt som helt att göra.
Det som är viktigt är egentligen bara att man måste temperera chokladen bra att de inte smälter i rumstemperatur eller i handen. Inte så fancy...♡ man vill samtidigt att choklad skalet ska bara knaprigt och hårt men se till att inte göra för tjocka skal för att då blir det väldigt hårt att äta. De blir också glansiga om man temperera.
Här är mina praliner som jag gjorde!

Ingredienser:
Mörk choklad 55% kakao
Vit choklad
Nutella
Hasselnötter eller vilken nöt som helst
Flingsalt

Material:
Använde hjärtformar i silikon.
Går att använda vilka formar som helst.

Gör såhär:
1.Temperera dem mörka chokladen och häll i formarna tills helt fulla.
2.  Slå formen lite försiktigt mot bordet för att få det jämt och utan luftbubblor. 
3. Häll ut chokladen i en bred skål och låt rinna av. Ta sedan en degskrapa och ta bort överflödig choklad på formen. Ställ in i kyl.
4. När stelnad fyll formarna med lite nutella och skaka lite för att få det jämt. Ett tips är att värma nutella i mikron för att få den tunnare för att fylla formarna.
Tillsätt sedan vit choklad och ställ in i kyl några minuter till.
5. Ta ut och lägg ett tunt lager med nutella och en nötbit i. Täck med mörk choklad och sätt in i frysen i 10min.
Om de inte lossnar ut formen har du misslyckats med tempereringen men vänta i sådana fall lite längre med att ta ut dem från frysen.

Klart!
Dekorera med vit choklad på och en flinga salt för en extra finish♡

Fyllningen:
Mörk choklad
Nutella
Vitchoklad
Nutella + nötbit
Mörk choklad
Det är lagrena så som de ska fyllas.

Förvaring:
Praliner ska helst ätas upp inom kort men om inte, förvara någonstans svalt som i ett skafferi. 15-17 grader.
Man kan ha dem i kyl men de kan efter ett tag börja se lite tråkiga ut. De ser inte goda ut men de smakar likadant.