lördag 7 mars 2015

Temperera chokladen!~☆

Varför ska man temperera chokladen?
När man temperera choklad så höjer man först värmen på chokladen sedan sänker man tempraturen och sedan upp igen. Det lär ta lite tid men det är värt det.
Tempereringen ger en glansig yta på chokladen och den smälter inte på en gång i rumstemperatur. Mycket viktig steg när man ska göra praliner.
Ett sätt att temperera choklad är genom "tablering" där man häller ur chokladen på ett marmorbord och sprider ut chokladen och hanterar den tills den kommit ner i tempratur. Men strunta i det här sättet för att alla har inte en marmor skiva eller bord och det är lite överkurs.

Men Gör såhär!:
1. Fin hacka chokladen och lägg 2/3 av chokladen i en skål och smält i mikron. Var super försiktig så att du inte bränner chokladen! Smällt på medium effekt. (Använde 500w) min högsta är (750w). Om man bara har en slags värme går det bra men prova 10s i taget och rör om emellan åt tills helt smällt. Bara var försiktig och ta din tid!
Eller smällt chokladen över vatten bad
(en skål över en kastrull med ångande vatten). Se till att inte vatten eller vatten ånga kommer i chokladen.
2. När smällt häll i resten av den hackade chokladen och rör om tills gått ner i tempratur.
3. Ställ i mikro i några sekunder (ca.10) tills tempratur stigit bara lite.

Klart!
Klar att använda!

(På vissa choklad förpackningar så står det hur man ska smälta chokladen i mikron)


Tempraturerna för tempering är olika för mörk, mjölk och vit choklad så här är en tabell:
Mörk choklad: Värm till 48-50 grader. Kyl till 27-28 grader och värm sedan till 31-32 grader.
Ljus choklad: Värm till 45 grader. Kyl till 26-27 grader och värm sedan till 30 grader.
Vit choklad: Värm till 35-40 grader. Kyl till 25-26 grader och värm sedan till 28-29 grader.

Tips!
Använd till att doppa jordgubbar eller andra bär eller frukter. Chokladen stelnar fint och smakar underbart!
Eller gör choklad bräck som egentligen bara är ett tunt lager av choklad med torkade bär, marshmallow eller andra olika toppings på! Gott och enkelt!