lördag 6 juni 2015

Triple Choco Dream!

Choklad Mousse Tårta
Bilden är tagen av Amanda :D
Så vi skulle ha en tårttävling i skolan och den här tårtan blev vårat bidrag ;)
Den här chokladmoussetårtan är väldigt chokladig och mäktig så smala bitar blir det till servering! 
Jag har inte gjort den här tårtan själv utan med mina kompisar Sofie och Amanda. Vi vann faktiskt tårt tävlingen :-). Kolla gärna Amandas blogg på matochbaktankar.se för otroliga recept!~
Click here to see the recipe in english

Här är nu receptet på våran underbara tårta!

Tid: Var beredd på att kanske spendera en hel dag...

Servering:Räcker till många eftersom att den är så mäktig!

Kladdkaka botten: 
Ingredienser:
125g smör
75g hackad choklad (vi använde oss av 55%)
2st ägg
2,25 dl strösocker 
1,5 dl vetemjöl 
1 krm vanilj pulver
2 krm havssalt 
2 msk kakao

Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader C.
2. Smöra en springform (24cm/diameter) 
(klä den med smörpapper på sidorna så att det går upp en bra bit så att tårtan blir hög med mousse fyllningen. 
Om man har speciell plast att ha runt kanterna efter gräddning get det ett slätare resultat på sidorna och upptill.)
3. Smält smöret utan att det börja bubbla och rör i den hackade chokladen tills den smälter. 
4. Rör ägg och socker i en bunke och rör de torra ingredienserna i en annan. 
5. Rör ner det smälta smöret och de torra ingredienserna i socker och ägg blandningen. 
6. Fördela smeten jämt i formen och grädda mitt i ugnen i ca 20min.
Låt svalna lite och ställ in i kyl tills helt sval. (Om bråttom in i frysen)

Mjölk Choklad mousse
Ingredienser:
150 g mjölkchoklad (55%)
4 dl vispgrädde
4 st äggulor


Gör så här:

  1. Vispa grädden ganska fast men inte för tjock.
  2. Separera äggen och lägg äggulorna i en skål.
  3. Finhacka chokladen.
  4. Smält choklad över vattenbad. Ta från vattenbadet när ungefär 2/3 smält och låt resten smälta under omrörning.
  5. Vänd ner en äggula i taget - chokladen får inte ha en temperatur över 65 grader när äggulorna vänds ner, då koagulerar (stelnar) gulan.
  6. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. 
Vit chokladmousse är samma recept fast man byter ut mjölk chokladen med vit choklad!

Hallon choklad ganache:
Ingredienser: 
100g Mörk choklad 70% (valfri choklad)

2dl Vispgrädde

3-4 msk Färskpressad saft från färska hallon. (Frysta går bra)
1msk osaltat smör
Lite salt

Gör såhär:

1. Fin hacka  chokladen och lägg i en skål.

2. Häll grädden i en kastrull och låt koka upp tills man ser att det små bubblar längst kanten och lite i mitten. Det får inte stormkoka så var på din vakt!

3. När grädden har kokat upp häll i hallon saften och rör om.

4. Häll grädden över chokladen och se till att all choklad är under ytan och låt stå 2-3min. Rör sedan om tills helt smällt och lent.
Låt svalna lite.

Montering:
1. Spritsa eller häll i mjölkchoklad moussen i formen med kladdkakan och bred ut till ett jämt lager. Låt stå i kyl en stund.
2. Lägg på nästa lager som är den vita choklad moussen och bred ut försiktigt. Låt stå minst 1h i kylskåp eller om bråttom frysen. Det gick bra för oss. 
3. Efter att ha gjort choklad ganachen låt den svalna lite och häll över tårtan så att det blir ett tunt lager och ställ fort in i frysen i några minuter. 

Låt den goa till sig lite i kylskåpet innan servering!
vi dekorerade med färska bär och lite mint plus choklad dekoration på sidorna! :)

Förvaring: håller ca. 5 dagar i kyl. Chokladen kan börja svettas lite. Ät helst upp på en gång eller godast dagen efter! I frys håller den nog någon vecka till bara eftersom det är färsk grädde som lätt blir dålig. 

Info:
Receptet på kladdkakan är min mandys egna recept och båda choklad mousserna är hennes familjs som har ändrats lite. Receptet på ganachen är mitt eget men det är med säker källa någon annan som kommit på det. Så komplicerat som det är...