fredag 15 januari 2016

Chocolate Chip Cookies! -

Choklad Kakor - Vegan Edition 

                        
Perfekt runda får jag säga...xD


När mamma tror att veganska bakverk inte är goda så måste man bevisa att hon har fel! Det här var egentligen ett recept på "White Chocolate Chip Cookies" men jag hittade ingen mjölkfri vit choklad i affären så det fick bli med mörk choklad. Lika gott dock! 



Antal kakor: 17 st - Medelstora (fick jag)
Material: Glasskopa - 5 cm diameter (för att få kakorna jämnstora)


Ingredienser:

½ cup Mjölkfritt smör (Carlshamn Mejeri)
¼ cup vegansk créme fraiche (Tofutti - créme Supreme)
¾ cup ljusbrunt farinsocker 
½ cup strösocker
1 äggersättning (3 msk slät jordnötssmör)
1 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt 
2 tsk citronsaft
2 cups vetemjöl 
1 tsk bikarbonat 
¼ tsk salt
1 cup  mörk choklad valfri sort (odense 55% tog jag)

Gör såhär:
  1. Värm ugnen till 175C 
  2. Vispa smör och créme fraiche krämigt med ballongvisp i maskin eller för hand. 
  3. Tillsätt strösocker och farinsocker och vispa tills krämigt och fluffigt.
  4. Tillsätt ägg ersättning, vanilj och citronsaft. Vispa ihop tills krämigt och fluffigt. 
  5. Blanda mjöl, bikarbonat och salt och tillsätt sedan i smeten. Blanda ihop till en fast kaksmet som går att forma med händerna utan att det klibbar eller smular för mycket. 
  6. Vänd sist i den hackade chokladen. 
  7. Ta upp smet med glasskopan eller handen och forma till en boll och lägg på en plåt led bakplåtspapper. Platta till bollarna lätt med handflatan så att dom blir som kakor lika stor som din handflata fast lite mindre. Ha gott med mellanrum mellan kakorna på plåten då de blir bredare i ugnen. 
  8. Grädde i mitten av ugnen i 15-18 minuter tills kanterna har fått lite färg. 



Note

  • Kakorna ska vara lite små sega så börja med 15min och kolla om kakorna har fått färg i kanterna och lite mjuk i mitten. Kakorna fortsätter att gräddas väl ute ur ugnen!
  • Gott att doppa i ett glas med mandelmjölk och går att mikra några sekunder om man vill ha dom varma. 
  • Ägg ersättning kan också vara: 1/2 mosad banan - 1/4 cup äppelmos (jordnötssmör fungerade bra!)

  • De är krispiga på utsidan och lite så mjuka på insidan. 
  • Om man inte gillar så söta kakor så är mörk choklad ett bra alternativ! 
  • Samt att man blir nöjd med att ta en kaka då den mörka chokladen är lite mäktig och helt underbart chokladig!
Receptet är på engelska och använder sig av "cups" mått men det finns en omvandlingstabell av Leila Lindholm till höger om bloggen längst ned. Köp cups mått så blir allt mycket enklare ;)

Jag översätter inte cups-måtten för att det varierar lite beroende på vart man bor tydligen så jag ska baka om kakorna och väga ingredienserna så att man kan få en exakt översättning!