lördag 16 januari 2016

Lyxig kladdkaka

Lite lyxigare, lite godare...

Material: 20 cm diameter rund form

Ingredienser: 

125 g mjölkfritt smör¨
2 dl Oatly iMat grädde (vilken växtbaserad dryck går också bra)
2 msk ljus sirap 
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g hackad mörk choklad 
ströbröd och smör till formen

Gör såhär:

1. Värm ugnen till 175°C.
2. Smörj och bröa formen.
3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke + den hackade chokladen.
3. Smält smöret och blanda med grädden och sirapen.
4. Häll i smörblandningen i de torra ingredienserna och rör till en slät smet.
5. Fyll formen och grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.
6. Låt kakan svalna lite och ställ in i kyl under natten för bästa resultat. 

Note
Att grädda en kladdkaka är som att grädda en choklad fondant vilket handlar om timing. 
Kakan ska inte vara torr eller för lös. 
Om du skulle råka övergrädda så säg bara att det är en chokladfudge kaka så har du lyckats!

  • Ta ut den när den fortfarande är lite lös i mitten fast inte så att den ser flytande ut!
  • Låt sätta sig i kyl under natten för att få den perfekt kladdig.
  • Ha en löstagbar kant på formen och använd bakplåtspapper i botten för att vara säker på att de kommer loss ut formen. 
  • Använd mindre kakao och mer socker om du inte vill ha så mörk choklad smak eller använd vegansk mjölk choklad
Servera med bär och glass och pudra över florsocker!