söndag 24 april 2016

Vegan Mille Crêpe

Mini Crêpes Tårta!


Franskt ursprung på dessa tunna crêpes. Kan ätas som mat med fyllning som t.ex. svamp stuvning eller vad som, eller så serverar man dom som efterrätt med bär glass eller grädde. Jag valde att göra en tårta för att göra det lite mera fancy. Mille crêpe består av tunna crêpes lagda på varandra med ett tunt lager med grädde mellan varje eller vad som nu önskas! En lätt dessert som är underbart söt och god!

Beroende på hur stora crêpes som önskas så varierar mängden smet. Jag använda min wokpanna och gjorde små crêpes 15 cm i diameter. En vanlig stekpanna går också bra! Om de inte blir runda så kan man klippa till kanterna lite.

Crêpes ingredienser: 
1 cup vetemjöl
1/4 tsk salt
1 msk lönnsirap (om man vill ha lite sötare crêpes)
1/2 cup sötad sojamjölk 
1 cup kallt vatten
4 msk smällt mjölkfritt smör
lite olja eller smör till stekning. 

Sojagrädde till tårtan

Gör såhär:
1. Blanda mjöl och salt i en bunke. 
2. Tillsätt sojamjölken och vattnet lite i taget under vispning för att undvika klumpar.
3. Tillsätt sirap och det smälta smöret och rör till en jämn smet. 
4. Täck över med plastfilm och låt stå kallt i kyl i minst 30 min. 
5. Häll lite smet i pannan på medeltemperatur och sprid ut smeten genom att luta pannan. 
6. Stek i någon minut tills ytan har stelnat och undersidan har fått lite lätt ljusbrun färg. Vänd och stek i någon minut till. 

(Smeten ska inte vara blaskig och inte heller för tjock. Om smeten är för tjock så är det svårt att sprida ut den i stekpannan. Tillsätt då lite mer vatten i smeten). 

Enkel chokladsås:
1 dl kakao
lite salt
3-4 msk lönnsirap (någon typ av sirap)
2 msk raps/solrosolja
4-5 msk kallt vatten
1 msk kallt kaffe (kan uteslutas men gör allt så mycket godare)

Gör såhär:
1. Blanda alla ingredienser och tillsätt mer vatten om tunnare konsistens önskas. 
2. Låt stå kallt innan servering till tårtan. 

Bygga Mille crêpe:
1. Vispa grädden.
2. Ta en crêpe och lägg på ett fat. Lägg på en liten klick grädde och sprid ut men inte ända ut till kanterna. Ta en till crêpe och lägg på lite försiktigt. Upprepa tills alla crêpes har används. 
3. Plasta in tårtan och med hjälp av händerna kan man forma till den lite så att kanterna blir lite runda. 
4. Låt stå i kyl innan servering.
5. Ringla över eller häll på chokladsåsen innan servering och servera men bär och glass!

Note:
- Om stora crêpes görs så kan man bygga tårtan på samma sätt och sedan skära den på mitten och lägg ena halvan på den andra med lite grädde emellan för att få höjden på tårtan! Det blir dock en halv tårta men det kan också vara lite charmigt.