lördag 18 juni 2016

Fluffigt krisp!

Veganska maränger/Pavlova

Gör den rund om du inte dubblar receptet!
Så då är frågan: Vad använder man istället för äggvita för att göra maräng?
Svar: Kikärtsspad!

Okej, sluta låtsas spy nu och bli skeptisk för att det var jag också först...väldigt, men sedan så tänker jag att varför är det så konstigt egentligen? Någon geléaktig vätska från ett ägg är väl i sådana fall lika konstigt. 
Between det smakar exakt som vanlig maräng så why not use it? Man slipper också slösa tid på att separera ägg och slipper "slösa" på att slänga äggulan!

Maräng är något luftigt och sött och är en lätt dessert om man har ätit något tungt innan. Till min syrras student serverade jag en härlig pavlova som bestod av en marängbotten toppad med grädde och färska bär! 

Gräddning: 1,5 - 2 h.
Antal: 30-40 maränger & en rund maräng bottnen/en liten plåt marängbottnen.
Dubbelt recept = Hel plåt marängbottnen!

Ingredienser Maränger: 
1 paket kikärtor (använde ICA 380g) (varav kikärtsspad 50g)
1,5 dl socker
1/2 tsk citronsaft
1/2 tsk vaniljsocker
Lite salt

Till Pavlova:
100-200 g mörk choklad (Pensla bottnen för att förhindra att vätska gör marängen mjuk.)
Växtbaserad grädde - Sojagrädde från Alpro.
Färska bär - Jordgubbar, hallon, blåbär, kiwi, körsbär.

Gör såhär:
1. Värm ugnen till 100°C.
2. Vispa kikärtsspadet tills det blir skummigt. Tillsätt sedan citronsaft och lite salt.
3. Vispa till hårt skum. (Bunken ska kunna vändas upp och ned och marängen ska vara fast)
4. Tillsätt vaniljsockret och vispa ihop. 
5. Klicka eller spritsa ut lagom stora maränger på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda runt mitt i ugnen i ca. 1,5 timme. 
7. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar tills ugnen och plåten har svalnat helt!

(Pavlova) Gör såhär:
1. Vispa ihop alla ingredienserna exakt som ovan.
2. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. (Se till att kanterna är lite högre.)
3. Grädda i ca. 1.5 h.
4. Stäng av ugnen och låt ugnen och marängen svalna helt. 

Dekoration:
1. Temperera chokladen om man vill förbereda dagen innan. 
2. Smällt chokladen om den ska serveras samma dag.
3. Pensla marängbottnen med chokladen och låt stelna i kyl en stund. Eller låt stelna i rumstemperatur om chokladen är tempererad. 
4. Precis innan servering toppar man med lös/medium vispad grädde och bär!

Förvaring:
  • Pavlovan kan man ha kanske en dag i kyl men den blir seg dagen efter...still good tho.
  • Marängerna kan man förvara torrt i en lufttät burk i rumstemperatur. Håller en månad eller två!

Note: 
  • Dubbla receptet för att få en maffigare plåt av maräng!
  • Gräddningstiden varierar.
  • Man ska kunna knacka lite försiktigt på ytan så att det låter.
  • Ta ut marängen och känn försiktigt på undersidan om den är mjuk, då behövs längre tid i ugnen. 
  • Om ytan börjar få för mycket färg, sätt plåten längre ner i ugnen eller sätt på folie.