fredag 28 oktober 2016

Drottningens kakor♥

Drottninggrottor


Enkla klassiska "hallongrottor" fast med drottningsylt och mandel!
Farmor älskar hallongrottor och brukade baka dom förut, super goda verkligen. Själv så började jag tröttna lite på kakan så varför inte ändra den lite!
Kan gräddas med eller utan formar♡

Tid: 1h
Gräddningstid: 10-15 min
Temperatur: 200C
Antal: ca. 30-40 st 

Ingredienser:
4.5 g vetemjöl
1 dl strösocker 
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
0.5 tsk salt
Skal från 1 citron 
200 g mjölkfritt smör
2-3 tsk av citronsaft
Hackad mandel 

Gör såhär:
1. Blanda alla torra ingredisenser inklusive citronskalet i en skål.
2. Skär smöret i kuber och finfördela med de torra ingredienserna.
3. Tillsätt 1 tsk av citronsaft i taget tills du känner att degen går ihop och inte smular så mycket.
4. Lägg i plastfilm och ligga i kyl 30min. 
5. Sätt på ugnen på 200C under tiden.
6. Rulla degen till små bollar (13g) och rulla ihop med lite hackad mandel inuti och lägg i formar på plåt. 
7. Tryck ett hål med fingret i mitten av bollen och fyll med sylt.
8. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 min.
9. Låt svalna helt och njut!

De ska ha fått lite färg på både ovan och undersidan och sylten ska ha börjat bubbla lite.

Förvaring: ca.
1-1.5 veckor i rumstemperatur.
3 månader i frys.